Oppisinpa rauhoittamaan mieleni ja rentouttamaan kehoni

Opi rauhoittamaan kehosi ja mielesi

Tajusin, että mietin omassa elämässäni hyvin usein seurauksia vasta siinä vaiheessa, kun ne ovat jo astuneet kuvioihin. Harvemmin tulee etukäteen mietittyä, että jos teen näin, mitä siitä seuraa tai jos sanon tai ajattelen näin, seuraa siitä tällaista. En ainakaan itse ole saanut sellaista kasvatusta, jossa olisi opetettu ajattelemaan mitä voi jopa pelkästä ajatuksesta seurata elämässäni. Kukaanhan ei voi kuulla ajatuksiani, eihän?

Totuus voi kuitenkin olla aivan toinen, ainakin ikiaikaisen viisauden mukaan. Kaikella on aina omat seuraksensa. Jos koen, että mieleni ei ole rauhallinen ja kehoni rento, olen siis itse saanut aikaan sen, että tällainen tilanne on päässyt syntymään. Tämä tilanne laittoi minut etsimään ja kysymään muita vaihtoehtoja sille, että miten oppisin rauhoittamaan ja rentouttamaan kehoni ja mieleni tilanteissa kuin tilanteissa?

Ensimmäinen saamani ohje oli oppia rauhoittamaan mieleni siten, että kiinnitän sen huomion toisiin asioihin. Lopetan siis mielessäni sellaisten ajatusten pyörittämisen, jotka voivat saada sen epätasapainoon ja levottomaksi. Olen testannut tätä ihan käytännössä ja kokeillut luonnossa kävelemistä, lukemista, kirjoittamista tai vaikkapa vain pilvien liikkeiden katsomista. Niin uskomatonta ja kaiken lisäksi vielä totta, se todella toimii. Ymmärsin näet, että mielessäni ei voi liikkua kahta asiaa kerrallaan. Jos huomaan, että mieleeni alkaa taas palautua rauhattomat ajatukset, palautan ajatukseni uudestaan pilven reunaan tai muuhun kohteeseen, mikä sillä hetkellä on lähettyvillä, että saan vaihdettua ajatukset negatiivisesta positiivisempaan suuntaan. Tämän oppiminen ei tietenkään käy hetkessä, vaan harjoittelu, kärsivällisyys ja lukuisat toistot tekevät sen onnistumisen yhä helpommaksi. Huomasin myös, että saadessani mieleni rauhoittumaan, alkaa myös kehossani hävitä turha jännitys eli sekin rentoutuu. Voisi ajatella, että tämähän on helppoa ja yksinkertaista… ja todellisuudessa näin onkin… silloin kun sen osaa…

Toinen saamani ohje on, että opi harjoittamaan kiitollisuutta siihen mitä sinulla jo on, mitä olet saanut, mitä saat kokea ja lukuisiin muihin asioihin. Vasta viime vuosina olen ymmärtänyt sen, että kaikki ikävät asiat tai vastoinkäymiset elämässä ovat niitä parhaimpia opettajia kiitollisuuden harjoittamiselle. Onhan helppoa olla kiitollinen hetken aikaa, kun saa jotain hyvää ja mieltä ylentäviä asioita itselleen. Mutta kuinka kiittämätön sitä voikaan olla silloin, kun saa osakseen sellaista mitä olisi voinut vähiten haluta ja toivoa elämässään. Se voi kuitenkin loppupelissä  todellinen lottopotti, jos miettii kehittymistä henkisessä kasvussa.

Lyhyesti ajateltuna voisi todeta, että mitä enemmän saa vastatuulta osakseen, sen paremmat mahdollisuudet on kehittyä ihmisenä ja henkisellä polullaan. Ainahan tätä ajatusta ei ole helppoa hyväksyä ja ymmärtää, varsinkin silloin kun tilanne tulee eteen, ei todellakaan, mutta silloin onkin hyvä pysähtyä siihen tilanteeseen ja pyrkiä tarkastelemaan sitä tunteilematta, miettimään sitä, analysoimaan ja ehkäpä vaihtamaan jonkun ulkopuolisen kanssa näkemyksiä asiasta. Se mahdollistaa niin suuren oppimisen kuin myös turhan kärsimyksen poistamisen mahdollisuuden, että miksi kantaisi sellaisia tunteita tai ajatuksia mukanaan vaikka lopun ikäänsä.

Meidän olisi paljon helpompi jo nyt opetella rauhallisesti miettimään asioita monilta eri suunnilta ja sitten tehdä niiden hyväksi jotain, mikäli se on mahdollista ja mikäli se ei ole, niin oppia päästämään niistä irti. Kun oppii näkemään ikävätkin asiat kiitollisuuden valossa, saavat nekin hyvin nopeasti aivan toisenlaiset mittasuhteet ja perspektiivin koko asialle.

Lopuksi pieni käytännön esimerkki. Ajatellaanpa sellaista tilannetta, että joku on loukannut sinua sanoin tai teoin. Tuskin tällä loukkaajallakaan on kovin helppoa olla itsensä kanssa, koska usein tällaisten tekojen taustalla on suuttumus tai viha, joka ei ole meille kenellekään hyväksi. Entäpä jos siitä vielä seuraa se, että hän on suuttunut vaikka lopun ikänsä? Miten se silloin vaikuttaa esimerkiksi hänen elämäänsä ja fyysiseen terveyteensä?  Näitä ihmissuhdejuttujahan kuulee jos jonkinlaisia. Eikö se olekin aikamoista elämän tuhlausta, kun välit ovat menneet poikki syystä tai toisesta vaikka loppuiäksi vihan merkeissä.

Voimmeko ajatella toisenlaista vaihtoehtoa tällaisiin tilanteisiin, vaikka toinen osapuoli ei haluaisikaan enää olla missään tekemisissä kanssamme, ettei se tarkoita kuitenkaan sitä, että meidän tulisi kantaa vihaa tai suuttumusta sisällämme, vaan voimme todella pyrkiä toivomaan hänelle siinäkin tapauksessa kaikkein parhaita. Vain sen avulla kykenemme muuttamaan oman elämäämme lisäksi myös toisen elämää.

Niin uskomatonta, mutta totta on se, että tällaisen kahden pienenkin asian harjoittaminen elämässään voi tehdä siitä niin paljon helpompaa itselle ja muille.  Joten voisiko mikään olla sen parempaa?

Iloa, valoa ja rakkautta päiviisi!

Lämpöisin halauksin

Eeva Kuivalainen

PS: Jos tykkäsit tästä blogi kirjoituksestani, tykkäät taatusti myös ilmaisen Askeleet sisäiseen viisauteen-ekirjan sisällöstä.  Saat yhden vinkin parin päivän välein. Tietojasi ei myydä tai anneta kenellekään ikinä. Se on lupaus.

Kerro vain minne lähetän ne: Askeleet sisäiseen viisauteen

 

2 Responses to Opi rauhoittamaan kehosi ja mielesi

  1. Sirpa Pulkkinen 13.4.2017 at 07:37 #

    Minä pyrin elämään juuri noin,en ole luojan kiitos katkeroitunut vastoinkäymisistä vaan olen kääntänyt ne voimavarakseni ja opiksi elämästä!

    • Eeva Kuivalainen 14.4.2017 at 19:47 #

      Lämmin kiitos Sirpa kommentistasi. Ja olet oppinut elämässäsi paljon. Kaikkea hyvää sinulle elämääsi ja kiitos kun luit tämän kirjoituksen.

Vastaa